Wegetariański grill – co zaserwować na roślinnym BBQ?

Lucjan Mrożek 15-04-2024

Grillowanie nie musi oznaczać tylko mięsa. Wegetariańskie opcje są równie smaczne i mogą zaskoczyć różnorodnością oraz bogactwem smaków. Oto kilka pomysłów na to, co możesz zaserwować podczas wegetariańskiego grilla, które zadowolą wszystkich gości, niezależnie od ich dietetycznych preferencji. Wegetariański grill – co zaserwować na roślinnym BBQ?

1. Grillowane warzywa marokańskie

Składniki:

  • Bakłażany, cukinie, papryki
  • Oliwa z oliwek
  • Harissa
  • Świeża kolendra

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w plastry lub kawałki, natrzyj oliwą i harissą. Grilluj, aż będą miękkie i lekko przypieczone. Podawaj posypane świeżo posiekaną kolendrą.

2. Burgery z czerwonej fasoli

Składniki:

  • Ugotowana czerwona fasola
  • Czerwona cebula
  • Czosnek
  • Papryczka chili
  • Bułka tarta
  • Przyprawy: kmin rzymski, papryka, sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolę, cebulę, czosnek i chili zmiksuj na gładką masę, dodaj bułkę tartą i przyprawy, a następnie uformuj burgery. Grilluj na lekko natłuszczonej folii lub specjalnej maty grillowej, aż będą złote i chrupiące. 

3. Szaszłyki tofu z warzywami

Składniki:

  • Tofu
  • Czerwona papryka
  • Cebula
  • Cukinia
  • Sos sojowy
  • Miód
  • Czosnek

Przygotowanie:

Tofu pokrój w kostkę, zamarynuj w sosie sojowym, miodzie i czosnku. Warzywa pokrój w kawałki. Nadziej tofu i warzywa na szaszłyki. Grilluj, obracając szaszłyki co kilka minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone.

4. Grillowany camembert z ziołami

Składniki:

  • Camembert
  • Świeże zioła (rozmaryn, tymianek)
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ser camembert posyp ziołami i skrop oliwą. Zawij w folię aluminiową i grilluj około 10 minut. Podawaj z bagietką lub świeżym pieczywem.

5. Kukurydza z masłem czosnkowym

Składniki:

  • Kukurydza
  • Masło
  • Czosnek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kolby kukurydzy posmaruj masłem czosnkowym. Grilluj, obracając co jakiś czas, aż kolby będą złociste i chrupiące.

Wskazówki do wegetariańskiego grillowania

Grillowanie wegetariańskie wymaga nieco innej techniki niż mięsne. Używaj folii lub maty grillowej, aby zapobiec przywieraniu delikatnych składników do rusztu. Regularne smarowanie warzyw i innych składników oliwą zapewni, że będą soczyste i pełne smaku. Pamiętaj, aby serwować różnorodne sałatki i dodatki, które uzupełnią główne dania.