Czarny bez – jak jego owoc wzmacnia odporność?

Monika Majewska 25-09-2020

Jednym z najpopularniejszych środków stosowanych w suplementach wzmacniających odporność jest czarny bez. Stosowany jest on w ziołolecznictwie od wieków, a jego właściwości odpornościowe są źródłem zapytań ze strony wielu osób. Czym charakteryzuje się zatem owoc czarnego bzu?

Działanie owocu czarnego bzu – jak działa i dlaczego?

W przypadku owocu czarnego bzu (czarny bez posiada też kwiaty) zauważyć można kilka dobroczynnych działań prozdrowotnych. Działa on:

  • Przeciwzapalnie,
  • Przeciwwirusowo,
  • Lekko napotnie,
  • Słabo przeciwbólowo,
  • Immunostymulująco,
  • Lekko przeczyszczająco.

Za te działanie odpowiadają antocyjany, garbniki i polifenole, które zawarte są w składzie owocu czarnego bzu. Znaleźć w nim możemy również białka, które wspomagają pracę rybosomów odpowiadających za działania przeciwwirusowe.

Czarny bez – jak jego owoc wzmacnia odporność?

Badania naukowe o czarnym bzie

Przy badaniach klinicznych zauważono, że wyciąg z czarnego bzu faktycznie ma działanie przeciwwirusowe. Chorym na grypę poddawano przez kilka dni określone dawki wyciągu z czarnego bzu (15 ml 4 razy dziennie). W porównaniu do pacjentów z placebo zauważono, że chorzy przyjmujący syrop przechodzili grypę szybciej aż o 3-4 dni. Jednocześnie badania te dotyczyły wirusa grypy, nie ma więc potwierdzonej pewności, że wyciąg ten działa w przypadku wszystkich infekcji wirusowych. W przypadku przeziębień i odporności należy pamiętać o tym, że sok z czarnego bzu działa wspomagająco, ale nie jest lekiem, które zabezpieczy nas w pełni przed ryzykiem zachorowania.

Jaki preparat wybrać?

Nie zawsze jesteśmy w stanie zdobyć dobry, domowy sok z czarnego bzu. W takiej sytuacji zazwyczaj sięgamy po suplementy w aptece. Tu niestety nie zawsze mamy pewność, czy dany suplement wykorzystuje odpowiednie ekstrakty z owocu bądź kwiatu czarnego bzu. W celu zweryfikowania, czy dany suplement jest korzystny, warto zapoznać się z informacją na opakowaniu. Zazwyczaj przyjmuje to formę informacji o ekwiwalencie wykorzystanych surowców np. DER 10:1, co oznacza, że na 1 g wyciągu wykorzystano 10 g soku/kwiatu (zależnie od tego, z czego jest przygotowany ekstrakt).