Degustacja wina do niedawna była sztuką zarezerwowaną tylko i wyłącznie dla znawców i koneserów. Dziś jednak przeżywa swój prawdziwy renesans i każdy może stać się sommelierem. Ten szlachetny trunek potrafi bowiem uwieść nie tylko zmysły (tzw. ''uczucia ciała''), wszak wino podaje się w specjalnych kieliszkach, a te z kolei fascynują czystą geometrią kulistej formy wzrok (obok słuchu przecież najbardziej wyrafinowany ze zmysłów). Warto zatem pamiętać o doborze odpowiedniego kieliszka do danego typu wina. Poza tym istotne są również inne kwestie, które czynią degustację wina doskonalszą.
Kieliszek do białego wina to zupełnie inny kieliszek niż np. do wina różowego. Różne rodzaje wina powinno się pić w różnych kieliszkach. Warto zaopatrzyć się w co najmniej trzy rodzaje kieliszków do wina (tyle jest też podstawowych kolorów wina). Czerwone wino słynie z głębokiego smaku, aby jednak w pełni się nim delektować, najlepiej wybrać nieco szerszy kieliszek o pełnej czaszy i większym ujściu. Pełne aromatu i orzeźwiające białe wino może bardzo szybko ulotnić się z kieliszka, dlatego zadbajmy o to, by był odpowiednio węższy niż w przypadku czerwonego wina. Różowe wino najlepiej z kolei sprawdzi się w kieliszkach o niewielkiej czaszy, ale nieco szerszych od kieliszków do wina białego. Dobór właściwego kieliszka sprawia, że degustacja wina staje się jeszcze większą przyjemnością.
Trzy podstawowe barwy wina to: białe, czerwone i różowe. Każdy kolor z kolei może być bardziej intensywny lub bledszy. Zapach wina to nie tylko to, co czujemy, ale także cała gama aromatów, na które składają się wrażenia węchowe i smakowe. Napowietrzone wino uwalnia z kolei cały bukiet aromatów (dlatego tak ważne jest lekkie zakręcenie kieliszkiem). Chociaż miły jest zapach i kolor wina, to jego ostatecznym celem jest smak. To właśnie dla niego degustujemy wino. W zależności od tego, który smak lubimy najbardziej, takie też wino przypadnie nam do gustu.
Degustacje wina możemy podzielić na cztery zasadnicze etapy. Trzy pierwsze odpowiadają poszczególnym, ludzkim zmysłom: wzrokowi, węchowi oraz smakowi. Natomiast ostatni etap odnosi się do naszych osobistych wrażeń i przemyśleń, które warto zanotować sobie na kartce. Tuż po nalaniu do kieliszka wina, zastanówmy się nad tym, co właściwie widzimy? Najlepiej robić to na neutralnym, jasnym tle. Przyjrzyjmy się barwie wina, jej nasyceniu a także przejrzystości i konsystencji. To, co wyczuwamy w zapachu wina w dużej mierze zależy od naszych osobisty preferencji. Niemniej jednak, to co tak naprawdę możemy z niego wydobyć, kryje się tuż przy koniuszku kieliszka. Żeby prawidłowo ocenić zapach wina, wybierzmy kieliszek, którego kształt zwęża się ku górze i lekko zakręćmy nim przed spróbowaniem trunku. Cały sekret degustacji wina tkwi w jego właściwym smakowaniu. Postarajmy się zatem utrzymać trunek przez kilka sekund na powierzchni naszego języka, tak aby mogły zostać pobudzone właściwe kubki smakowe.