Jak zwalczyć ciągłe zmęczenie?

Sławomir Byliński 27-07-2020

Krótkotrwałe spadki energii zdarzają się większości ludzi przynajmniej raz w roku. Zazwyczaj są one efektem zmieniających się warunków pogodowych i nie stanowią większego powodu do stresu. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku częstych, intensywnych spadków energii.

Co jest przyczyną spadku energii?

Przyczyn nagłych spadków energii może być wiele. W pierwszej kolejności, jeśli są one powtarzające się, konieczne jest udanie się do lekarza i przebadanie się. Nieraz przyczyną są czynniki chorobowe związane m.in. z zaburzeniami pracy tarczycy. Warto sprawdzić, czy ma się odpowiednio zbilansowaną dietę, gdyż niedobór nawet tylko jednego składnika odżywczego może powodować spadki energii.

„Żelazna” dieta w walce ze zmęczeniem

Jednym z badań, które należy wykonać, jest sprawdzenie, czy nie ma się anemii. Badany jest tu poziom żelaza, którego niedobór może przyczyniać się do powstania anemii oraz uczucia ciągłego zmęczenia. W przypadku niedoboru tego składnika odżywczego warto jest produkty bogate w żelazo np. czerwone mięso, rośliny strączkowe i orzechy włoskie. Przyswajanie żelaza jest dodatkowo wspomagane przez witaminę C.

Jak zwalczyć ciągłe zmęczenie?

Niedobór magnezu a chroniczne zmęczenie

Innym pierwiastkiem, którego niedobór sprowadza na nas ciągłe uczucie zmęczenia, jest magnez. Przyczynia się on do wytwarzani w mięśniach prądu (oczywiście o słabym potencjalne), co wpływa na rozluźnianie tych mięśni i relaks. Przy niedoborze magnezu nasze mięśnie natychmiast to odczuwają, a wraz z nimi: my. Stajemy się bardziej apatyczni, słabsi, depresyjni. Zwalczenie niedoboru magnezu jest możliwe poprzez jedzenie potraw bogatych w ten pierwiastek. Ten minerał można znaleźć m.in. w m.in. pestkach dyni, kakao, orzechach oraz kaszy gryczanej.

Inne witaminy do walki ze zmęczeniem

W walce ze zmęczeniem warto zaopatrzyć się w witaminy z grupy B, które również bardzo często są obecne w roślinach strączkowych, mięsie, orzechach oraz jajkach.

Owoce cytrusowe oraz czerwona papryka są najczęściej spotykanym źródłem witaminy C, która oprócz lepszego przyswajania żelaza, pomaga zwiększyć ilość energii w organizmie.